Staat jouw auto ook zo vaak stil?

02 April 2021

Tijdens de week van de mobiliteit vond een infosessie plaats over autodelen in Haacht. De aanwezigen waren een mix van inwoners die zelf geen wagen hebben en naar een deel initiatief zochten, anderen waren van plan een auto weg te doen en nog een groep bestond uit mensen die mede door de Corona Pandemie vaststelden dat hun auto toch wel heel veel stilstond op de oprit.

Autodelen is het matchen van de vraag (zij die een auto nodige hebben) met het aanbod (zij die hun auto niet altijd gebruiken).

Binnenkort start in Haacht ook een formeel deelwagensysteem. Waar de deelwagens zich exact zullen bevinden maakt nu nog deel uit van onderzoek, ook inwoners worden hierbij bevraagd.


Dankzij Groen bestaat in Haacht al de mogelijkheid om minder parkeerplaatsen te voorzien bij appartementen. In ruil biedt de ontwikkelaar twee deelwagens aan. Eventueel exclusief voor de bewoners, maar deze kunnen evengoed worden opengesteld voor alle Haachtenaren.

Dit is een ideale manier om autodelen in Haacht te lanceren. Het kost de gemeente niks, en voor de ontwikkelaars is het budgetneutraal.

Wij roepen het gemeentebestuur op om dit actief te promoten bij nieuwe projecten. Groen zou zelfs verder durven gaan: het opleggen als verplichting. Minder parkeerplaatsen, minder wagens, meer vrije ruimte.