Dierenwelzijn in Haacht

01 November 2017

Dierenwelzijn in Haacht

Onze gemeente heeft de beginselverklaring voor diervriendelijke gemeente ondertekend, en engageert zich zo om aandacht te hebben voor dierenwelzijn. Bijen, katten, honden, zwerfdieren: we willen zorg dragen voor al deze beestjes. Elk dier heeft zijn eigen behoeften om comfortabel te kunnen leven. Wat een beestenboel!

Vorig jaar onthulden we achter de evenementenweide een groot bijenhotel en enkele bloemenweiden. Meer bloemen en planten die aantrekkelijk zijn voor de bijen.

Ondertussen hebben enkele lagere scholen, samen met de gemeente, ook hun eigen bijenhotels geknutseld, en hebben de kinderen heuse spektakels opgevoerd rond het thema. De bij voelt zich dus welkom bij ons. Ook voor grotere dieren is er aandacht.

Zwerfkatten worden gratis gesteriliseerd of gecastreerd en teruggeplaatst waar ze gevangen werden. Dat is het best voor de dieren en het helpt om overbevolking tegen te gaan. Voor de opvang van loslopende dieren werken we samen met het  dierenopvangcentrum in Tildonk. Deze samenwerking werd in 2016 opgestart en zal in 2018 nog verder uitgebouwd worden.

In Haacht zijn meer dan 3.000 geregistreerde honden. Deze moeten altijd aan de leiband wanneer je ermee gaat wandelen, maar ze lopen al eens graag los om hun energie kwijt te kunnen. Daarom creëert de gemeente een losloopweide waar ze naar hartenlust vrij kunnen rondlopen. We voorzien ook een bankje en een vuilbakje voor hondenpoep. Binnenkort meer over de opening van de losloopweide.

Zoals je ziet heeft de gemeente veel aandacht voor het welzijn van onze dieren.