Groen Haacht schuift Dieter Van Besien naar voor als lijsttrekker

28 Januari 2018

Groen Haacht schuift Dieter Van Besien naar voor als lijsttrekker

Op de nieuwjaarsreceptie van Groen Haacht maakte nationaal Groen voorzitter Meyrem Almaci de eerste namen van de Groene lijst in Haacht bekend. Huidige schepen van milieu, sport, senioren en ICT, Dieter Van Besien zal de groene lijst trekken. Op de tweede plaats staat Marianne Ursi, net als Dieter een geboren en getogen Haachtenaar en coördinator van Freinetschool De Muze in Haacht.

“Groen Haacht heeft de voorbije jaren bewezen ​uit een sterke ploeg met 2 hardwerkende schepenen te bestaan,” zegt Groen voorzitter Meyrem Almaci. “Ik ben trots om als voorzitter de eerste kandidaten bekend te maken. Een gezonde mix van ervaren talent en nieuwe gezichten.”

Dieter van Besien en Marianne Ursi, samen opgegroeid in Haacht, trekken de lijst. Huidig gemeenteraadslid Bernard Lemaitre, nieuw jong talent Veva Daniels en Linda De Cat, OCMW-raadslid, oud-schepen en -OCMW-voorzitter, vervolledigen de lijst. Schepen Paul De Troyer zet zijn schouders onder deze sterke lijst als lijstduwer.

“Mobiliteit in Haacht staat nog teveel in functie van de auto. We moeten durven het sluipverkeer aanpakken, voetgangers en fietsers bevoordelen en initiatieven rond gemeenschappelijk vervoer stimuleren”, zegt Dieter Van Besien. “Verder moeten initiatieven rond duurzaamheid een stevige duw in de rug en een degelijke ondersteuning krijgen. Tenslotte wil ik de inspanningen om mensen, wanneer ze ouder worden, zolang mogelijk zelfstandig te laten wonen verder zetten. Het afwerken van het Lokaal Dienstencentrum, en zorgen voor een goede start ervan is het eerste belangrijke dossier in dat verband.”

Groen stapte in 2012 in een coalitie met Open VLD en s.pa. Deze legislatuur werden mede dankzij Groen een heleboel zaken verwezenlijkt: er werd volop geïnvesteerd in recreatie infrastructuur (de multifunctionele box, kunstgrasveld, publieke fitnesstoestellen, speeltuigen), het beleid rond trage wegen kreeg een boost, de gemeente nam tal van initiatieven om het dierenwelzijn te verbeteren (hondenweide, label bijvriendelijke gemeente, zwerfkattenbeleid) en er werden nieuwe sociale woningen gerealiseerd. Groen heeft de ambitie om ook in 2019 terug in de meerderheid van Haacht te stappen.

“De samenwerking met de coalitiepartners verliep vlot en er is de afgelopen 5 jaar hard gewerkt in een goede sfeer. Voor 14 oktober zijn we vol vertrouwen en hopen we ons aantal zetels te verhogen. Wie weet hangt er zelfs een burgemeesterssjerp in de lucht,” lacht een fiere Marianne Ursi.

Nationaal voorzitter van Groen Meyrem Almaci blinkt van trots bij het zien van de verwezenlijkingen van Groen in Haacht. “Wij doen aan politiek, niet omwille van de perceptie, maar omwille van het perspectief dat we creëren. De hoop die we geven. Er is in heel Vlaanderen nood aan een menselijker, eerlijker en gezonder beleid. Een beleid dat Groen in Haacht al 5 jaar lang uitstraalt en hopelijk kan verderzetten in 2019.”

De eerste namen van Groen Haacht:
1. Dieter Van Besien (48), Haacht. Schepen en bediende IBM.
2. Marianne Ursi (48), Wespelaar. Coördinator van Freinetschool De Muze.
3. Bernard Lemaitre (53), Haacht. Gemeenteraadslid en projectdirecteur WATERLEAU.
4. Veva Daniels (30), Haacht. Ambtenaar.
5. Linda De Cat (62), Tildonk. OCWM-raadslid en gewezen maatschappelijk assistente OCMW.
Lijstduwer: Paul De Troyer (62), Tildonk. Schepen en leerkracht op rust.