Lokale ondernemers in de bloemetjes

01 Oktober 2017

Lokale ondernemers in de bloemetjes

Tijdens de dag van de klant, op 30 september, draaide Groen Haacht de rollen om, en werden de lokale handelaars in de bloemetjes gezet. Een bloeiende en gevarieerde middenstand zorgt immers voor leven en ambiance in een gemeente. Gezellig winkelen, iets eten en drinken, een beetje rondslenteren: voor veel mensen is dit de definitie voor een leuke namiddag tijdens het weekend!

Als we lokale handelaars willen aantrekken en houden in onze gemeente, moeten we ervoor zorgen dat de omstandigheden optimaal zijn om een bloeiende zaak uit te bouwen.

“Het is belangrijk om de cultuur van lokale handel te beschermen” zegt Dieter Van Besien, schepen in Haacht. “Beschermen tegen internetwinkels en beschermen tegen halve en hele shoppingcenters in de buurt. Dat lukt alleen als het winkelen in een lokale zaak een meerwaarde biedt. Mensen moeten het leuker vinden om in de gemeente te komen winkelen. Om dat te stimuleren willen we werken aan een aantal omkaderende maatregelen voorstellen: goeie en veilige manieren om naar het winkelcentrum te komen, een duidelijke afbakening van het kernwinkelcentrum zodat de winkels dicht genoeg bij elkaar liggen, een goeie mix van functies, leegstand tegengaan, zorgen voor een aangename omgeving om met het gezin of met een groep vrienden een halve of hele dag door te brengen in onze gemeente.”

Volgens Unizo in Vlaams-Brabant is bereikbaarheid de topprioriteit van alle handelszaken. Dat is logisch als je klanten in je zaak wil krijgen. Het voorbije jaar is hard geweest voor menig ondernemer in Haacht omwille van de werken aan de N21 die zeer lang duren. Mogelijke klanten aan de oostkant van Haacht hadden het moeilijk om tot in onze gemeente te geraken, en de handelaars die op de N21 gelegen zijn waren zeer moeilijk bereikbaar. Gelukkig is er licht aan het eind van de tunnel. In februari zijn de werken voorbij, nog even op de tanden bijten.

Bereikbaarheid is natuurlijk ook belangrijk voor klanten die dichtbij wonen en met de fiets of te voet willen komen. De investering in fietssuggestiestroken zorgt ervoor dat mensen met een geruster gemoed met de fiets het centrum van Haacht kunnen bereiken, en zorgt er ook voor dat auto’s voorzichter rijden. Verdere investeringen om onze inwoners op een veilige manier in de verschillende handelskernen te krijgen zijn noodzakelijk.

De tweede prioriteit is overleg en samenwerking tussen handelaars. In elke deelgemeente werd een overlegorgaan opgestart waar handelaars samen activiteiten bedenken en uitvoeren, in samenwerking met de gemeente. Die ingeslagen weg moeten we verder blijven bewandelen zodat samenwerking gestimuleerd wordt.

De derde prioriteit is dienstverlening aan de ondernemers. Daarom hebben wij in onze gemeente een schepen van lokale economie, en een dienst lokale economie om de handelaars te ondersteunen. Daar blijven we verder op inzetten.

Haacht heeft reeds inspanningen gedaan voor een aangenaam winkelcentrum. We kregen daarvoor van Unizo de prijs Pionier Bedrijvige Kern. Dat werk is niet klaar. Groen Haacht wil met veel aandacht en overleg verdere stappen zetten om ervoor te zorgen dat onze gemeente een aangename plaats blijft om te winkelen en te ondernemen.