Lucienne De Keusterstraat in Haacht

08 Maart 2021

Lucienne De Keusterstraat in Haacht

De nieuwe verkaveling Zoellaan/Langerheide te Haacht moet een nieuwe straatnaam krijgen. Groen Haacht stelt voor dat dit de Lucienne De Keusterstraat wordt. “Niet alleen eren we zo een Haachtse heldin uit de oorlog,” zegt Marianne Ursi, gemeenteraadslid (Groen). “We brengen zo ook meer vrouwen in het straatbeeld. Er is in Vlaanderen nog lang geen evenwicht wat vrouwelijke en mannelijke straatnamen betreft, ook niet in Haacht.”

Lucienne De Keuster

Lucienne De Keuster was de dochter van de sassenier in Tildonk. Tijdens WOII woonde ze met haar ouders in wat nu Café Maritime (Tildonk) is. Ze was amper 19 toen de Gestapo haar in februari 1944 uit haar bed lichtte. Ze was namelijk een actieve koerier voor de verzetsbeweging.

Ze werd meegenomen en overleefde een lijdensweg die langs verschillende concentratiekampen liep, waar ze onder andere mishandeld werd en medische proeven onderging. Haar hele leven droeg ze sporen van haar lijden.

Lucienne werd verschillende keren vergeten tijdens herdenkingsplechtigheden maar in 2020 kreeg ze eindelijk een herdenkingsbord aan de gevel van het vroegere sashuis. Groen Haacht wilt haar verder eren en haar een straatnaam geven in Haacht.

Meer vrouwen in beeld

Het is om meer evenwicht in het straatbeeld te brengen dat Groen Haacht Lucienne De Keuster voordraagt als nieuwe straatnaam voor de verkaveling Zoellaan/Langerheide.

Lucienne verdient het om geëerd te worden. Bovendien is het nodig om meer straten de naam van een vrouw te geven. Ook vrouwen hebben altijd een bepalende rol gespeeld in de geschiedenis van onze streek en de rest van de wereld, in wetenschap, godsdienst en cultuur.

“In heel Vlaanderen is een inhaalbeweging nodig om een beter evenwicht te krijgen in mannelijke en vrouwelijke straatnamen. Ook Haacht kan haar steentje bijdragen. Iedereen heeft recht op voorbeelden waarmee ze zich kunnen identificeren,” besluit gemeenteraadslid Marianne Ursi (Groen).